Organisatorisch competent
Organisatorisch moet voor mij alles in orde zijn en eigenlijk is dat het ook altijd. Niet voor niets deze grote agenda. Alles bij elkaar in één overzicht. In het begin van het jaar werd er om mijn grote agenda gelachen, maar er is niets zo fijn als alles in een overzichtelijke agenda!
Een leraar die organisatorisch competent is, zorgt voor een overzichtelijke, ordelijke, taakgerichte sfeer in zijn klas en zijn lessen. De leraar zorgt er dus voor dat de leerlingen:
- weten waar ze aan toe zijn en welke ruimte ze hebben voor eigen initiatief;
- weten wat ze moeten doen, hoe en met welk doel ze dat moeten doen.
De leerlingen weten goed in mijn lessen wat ze wel en niet kunnen doen. Mijn lessen zijn vrijwel hetzelfde; we beginnen met een stuk theorie, deze bespreken we, daarna kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag. Als er iets anders is, bespreek ik dit met de leerlingen.
Als je binnenkomt kauwgom uit je mond
Zet je tas op de grond
Ga zitten op je kont
Houd je mond
En maak het in de les niet te bond
Wat te doen als je je niet aan deze regels houdt?
1. De eerste keer ga je nadenken over wat je gedaan hebt, na 5 min kom je terug. Je gaat opschrijven wat je verkeerd hebt gedaan.
2. Tussenruimte werken, de rest van de les
3. Melden (als er al iemand in de tussenruimte zit of bij de 3e keer)
Feedback Mascha (collega docent)
"Ik vind jou in je manier van werken erg gestructureerd. Je hebt goed voor ogen hoe je je eigen lessen georganiseerd wilt hebben voor je eigen vak(ken). Dat geldt volgens mij ook voor je mentorlessen en activiteiten. Je komt gedisciplineerd over; eerst de zaken, dan .. de rest. Je ziet de grote lijnen, maar hebt ook oog voor detail. Daarnaast neem je ook zelf initiatief en ben je niet altijd afwachtend. Dat vond ik al, maar merk dat ook nu we samen met Mireille werken aan onze kerstactiviteit. Dat organisatorisch competent zijn zit volgens mij wel goed bij jou."
'