Competent in het samenwerken met de omgeving

'Wantrouwen tussen ouders en docenten enorm groot'
 
 
Het wantrouwen tussen ouders en docenten is nog altijd enorm groot op middelbare scholen en in het middelbaar beroepsonderwijs. Dit komt doordat ze vaak totaal andere verwachtingen van elkaar hebben. Daar is moeilijk verandering in te brengen, ook al willen beide groepen dat wel.
Dat schrijft het Nederlands Dagblad op basis van onderzoek van onderzoeksinstituut ITS en de Onderwijs Innovatie Groep.

Veel ouders willen dat de manier waarop zij hun kinderen opvoeden, wordt overgenomen door de school. Maar als docenten kinderen bijvoorbeeld aanspreken op onbeschoft gedrag, komen diezelfde ouders verhaal halen.[1]
(ANP/Redactie)
04/10/11 07u58
 
Als docent doe je het vaak niet goed in de ogen van een ouder. Ieder mens in verschillend en iedereen heeft verschillende verwachtingspatronen. Als docent is het belangrijk dat je je zo neutraal mogelijk opstelt, maar niet je eigen waarden en normen vergeet. Elke leerling weet zich aan te passen aan een docent.
Het is wel belangrijk als docent om duidelijk te maken aan ouders dat de leerling zich aan de regels van de school moet houden. Want ik merk vaak dat het daar mis op gaat.
 

Mijn visie
Samenwerken met ouders en instanties. Ouders op de hoogte brengen van de situatie van hun kind. Contact leggen met instanties en dergelijke.
Samenwerken met ouders is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. De leerkracht ziet niet wat er thuis gebeurt en de ouders niet wat er op school aan de hand is. Om onderwijs goed af te stemmen op de leerling is het belangrijk dat school op de hoogte is van de thuis situatie.
Naast samenwerken met ouders is het ook belangrijk om samen te werken met verschillende instanties waar de leerling mee te maken heeft.
Een voorbeeld is het samenwerken met de ambulant begeleider.

 

 

 


[1] http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2946706/2011/10/04/Wantrouwen-tussen-ouders-en-docenten-enorm-groot.dhtml