Leerpunten
Pedagogisch competent
• Meer met leerlingen gaan plannen, wat ze moeten doen. Maar ook hoe ze de dingen aan moeten pakken.
In de tweede klas geef ik economie, daar heb ik een planning voor het gehele hoofdstuk gemaakt en per les beschreven wat we gaan doen. Ook het huiswerk en de toetsen staan in de planning.
In de bijlage is de planning te vinden
Ook is mijn reflectie (reflectie 1) hierop te vinden.
Vakinhoudelijk en didactisch competent
• Hoe kan ik het beste de les evalueren met de kinderen?
Aan het einde van de les nagaan met de leerlingen wat zij geleerd hebben. Dit verschilt van de opdrachten tot de begrippen, maar leerlingen kunnen ook aangeven dat ze iets anders hebben geleerd.
Reflectie 2 is in de bijlage te vinden
• Lessen concreter maken en meer verplaatsen naar de thuissituatie.
Bij de lessen handel en verkoop hebben we het nu over artikelgroepen. De leerlingen kunnen naar de supermarkt gaan en op internet kijken welke artikel groepen het zijn, maar juist door thuis in de keukenkastjes te kijken hier foto’s van te maken hebben zij het besef welke producten zij thuis hebben. Het nadeel hiervan is dat ze niet zien welke artikelgroepen bij elkaar staan in de supermarkt, waardoor de leerlingen vaak de mist in gingen. Een oplossing hiervoor is de opdracht in twee stukken verdelen. De eerste opdracht is het thuis fotograferen van de verschillende artikelgroepen en daarna de artikelgroepen in de supermarkt fotograferen (of plaatjes van het internet)
Organisatorisch competent
• Een duidelijk doel aangeven bij elke les.
Vooral bij de lessen economie in de tweede klas zit een duidelijke structuur. Bij handel en verkoop is dit minder, omdat ik dit met twee andere collega’s geef, per les weet ik wel waar de leerlingen ongeveer zijn, maar ik kan geen concrete les met begin, kern en slot voorbereiden.
Bij de tweede klas doe ik dat wel. Aan het begin van de les stel ik het doel van de les vast en aan het einde van de les bespreek ik dit weer.
Dit is te lezen in reflectie 2
Competent in samenwerken met collega’s
• Hoe laat ik mijn opvattingen over samenwerken zien aan mijn collega’s
Steeds meer krijg ik een band met collega’s. Met sommige collega’s bouw ik alleen een collegiale band op, maar met andere ook een vriendschappelijke band. Hierdoor deel ik meer met collega’s dan in het begin. Alles wat ik doe, waar ik over denk en hoe ik iets aan pak bespreek ik met collega’s, waardoor je samen over je visie en opvattingen kunt praten.
Competent in het samenwerken met de omgeving
• Op welke manier kan ik niet betrokken ouders toch betrokken laten zijn met school en met hun kind
Soms blijft het moeilijk om met alle ouders in contact te komen. Ik als mentor zorg ervoor dat ouders op de hoogte zijn van hun kind. Zo bel ik met een aantal ouders 1x in de twee / drie weken. Met andere ouders mail ik wekelijks. Daarnaast is het ook nog steeds zo dat ik van een leerling ouders niet te pakken krijg.
Dit is te lezen in reflectie 3
Competent in reflectie en ontwikkeling
• Ik sta open voor andere visies en ideeën, maar vind het soms moeilijk om dit allemaal uit te proberen. Ben zelf ook nog zo op zoek, naar mijn eigen manier. Meer ideeën en visies van anderen gebruiken, om zo mijn eigen lesstijl te ontwikkelen.
Doordat ik steeds meer in contact ben met mijn collega’s, ga ik ook steeds meer bij collega’s in lessen kijken. Soms loop ik even binnen, andere keer blijf ik een hele les. Hier pik ik zo nu en dan ook ideeën van op.
Reflectie 4