Inleiding
“DEN HAAG/MIDDELBURG – Schoolbesturen kunnen vanaf donderdag meedoen met een landelijke proef om goede leraren meer te betalen. Drie scholen doen al mee, waaronder het ROC Zeeland met 600 personeelsleden.
Daarvan kunnen er 60 in deze proef extra beloond worden. Het kabinet wil docenten die beter werk leveren dan hun collega's, extra belonen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) vindt de experimenten belangrijk om te kijken welke vormen van prestatiebeloning in het onderwijs 'effectief en duurzaam' zijn. Nederland is een van de eerste landen ter wereld die grootschalig experimenteren met prestatiebeloning in het onderwijs, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Zijlstra maakte donderdag bekend dat drie schoolbesturen uit Noord-Holland Noord, Amsterdam en Zeeland meedoen met de proef. Hierbij zijn bijna 1700 leraren uit het lager, middelbaar en beroepsonderwijs betrokken. Een onafhankelijke wetenschappelijke begeleidingscommissie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam beoordeelt de resultaten en adviseert de staatssecretaris in 2015. Volgend jaar is voor de proef 10 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag loopt op tot 80 miljoen euro in 2015”.[1]
Wat een initiatief van de overheid, maar wat vind ik daar nu eigenlijk van?
Nou om precies te zijn, ben ik het er wel mee eens. Maar, tja overal zit een maar aan.
Als het maar goed geregeld wordt, dan zou dit een mooie oplossing zijn, zodat docenten zich blijven ontwikkelen. Er zullen op scholen zeker docenten zijn die niet goed functioneren, hoe haal je de rotte appels uit het onderwijs?
Precies, door ze een portfolio of een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) te laten schrijven. Het is belangrijk dat iedereen, ongeacht leeftijd, bezig is met zijn of haar ontwikkeling. Deze ontwikkeling kan gemeten worden aan de hand van de zeven competenties.
-
Interpersoonlijk competent
- Pedagogisch competent
- Vakinhoudelijk en didactisch competent
- Organisatorisch competent
- Competent in samenwerken met collega’s
- Competent in samenwerken met de omgeving
- Competent in reflectie en ontwikkeling
En wanneer een docent zich ontwikkelt en zijn ontwikkeling in kaart brengt, kan deze een bonus verdienen.
Nederland moet bezuinigen in het onderwijs, leraren die goed functioneren krijgen een bonus. Maar de leerlingen dan…???
Ik vind het erg belangrijk dat leraren zichzelf ontwikkelen en vooral deze ontwikkeling meenemen in de lessen die zij geven.
Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen op zijn of haar manier, zowel een leerling als een docent
Van de opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening naar de opleiding PABO. Met deze twee opleidingen ben ik aan het werk gegaan op een middelbare school in Teteringen, Scala. Van wiskunde naar handel en verkoop en daarnaast leerlingen begeleiden. Maar om handel en verkoop te kunnen blijven geven, zal ik toch mijn lesbevoegdheid moeten halen voor het middelbaar onderwijs. Daarom was de keuze de lerarenopleiding bedrijfseconomie al snel gemaakt.
Ook bij deze opleiding hoort een portfolio, de start van dit portfolio is het einde van mijn portfolio van de Pabo. Hieronder mijn sterkte en zwakte analyse, deze is ook opgenomen in mijn werkplan en mijn werkplan is te vinden in de bijlage. Dit werkplan wordt tijdens de duur van mijn stage verder uitgebreid. Naar aanleiding van dit werkplan en de uitvoering van de activiteiten heb ik in dit verslag steeds per competentie een overzicht gemaakt van de –volgens mij- belangrijkste activiteiten die ik in de loop van de tijd heb ondernomen om mijn competenties verder te ontwikkelen.
Mijn uitgangspunt is mijn sterkte / zwakte analyse, zelf spreek ik liever van mijn sterke punten en mijn leerpunten.
Omschrijf je sterke punten: |
Omschrijf je zwakke punten: |
1. Interpersoonlijk competent Bewust van mijn houding en welk effect het heeft op de kinderen.
2. Pedagogisch competent Weten over pedagogisch competent Verschillen in kinderen zien
4. Organisatorisch competent Organisatorisch Meerdere lessen plannen
6. competent in samen werken met de omgeving Ik weet veel over samenwerken met de omgeving Samenwerken met verschillende disciplines
7. Competent in reflectie en ontwikkeling Planmatig werken aan mijn ontwikkeling Reflecteren op mijn handelen |
1. Interpersoonlijk competent De kinderen laten samenwerken
2. Pedagogisch competent Basisbehoefte van de kinderen
3. Vakinhoudelijk en didactisch competent Vakkennis Leerlijnen
4. Organisatorisch competent Planmatige wijze observeren
5. Competent in samenwerken met collega’s Communiceren over mijn denkproces
6. Competent in samenwerken met de omgeving Communicatie met de ouders
7. Competent in reflectie en ontwikkeling Communiceren over mijn leerproces
|
[1] http://www.pzc.nl/regio/zeeland/9889658/ROC-Zeeland-doet-mee-met-proef-prestatiebeloning-leraren.ece